top of page

Chirurgisch centrum Beni Fase I

Opdrachtgever:

UNICHIR vzw

Status:

Opgeleverd

UNICHIR is een chirurgisch en medisch (opleidings)centrum in de stad Beni, gelegen in Congo’s noordelijke provincie Kivu. Het ziekenhuis is opgericht door de Belgische humanitaire chirurg Dr. Reginald Moreels. Het realiseren van het project is een grote prestatie en een teken van hoop in een van de meest ontoegankelijke delen van de wereld. Het gebied, zwaar getroffen door oorlog en geweld, heeft maar beperkte toegang tot humanitaire hulp. UNICHIR is een plek waar ondanks deze situatie gespecialiseerde chirurgische diensten en opleiding wordt aangeboden aan miljoenen mensen.

Het plan is ontworpen als een aaneenschakeling van paviljoenen in een tuin. Door het project op te splitsen in een reeks kleinere gebouwen ontstaat er een prettige omgeving met veel licht en groen. De modulariteit van het plan geeft het een grote mate van flexibiliteit en faseerbaarheid, dit was essentieel om het project te kunnen realiseren.

Een grote gemeenschappelijke tuin biedt schaduw voor verkoeling en ruimte om te koken, eten en wassen. De watertoren is op een centrale plek geplaatst in de tuin. Hierdoor kan de ruimte onder de toren als keuken worden gebruikt waardoor ruimte op het terrein wordt bespaard.
Een boomgaard met fruitbomen draagt bij aan de voedselvoorziening voor het centrum. Genoeg groen in het plan is cruciaal voor het waterbeheer op de locatie. In totaal zijn er al 50 bomen geplant en er zullen er in de toekomst nog meer komen. Een grote wadi beschermt de plek tegen overstromingen.

De opvallende dakconstructie van de paviljoenen zorgt voor natuurlijke ventilatie en koeling en voorkomt de noodzaak om airconditioning te gebruiken. Het dak bestaat uit een dubbele dakconstructie opgebouwd uit een betonnen dak met daarbovenop een stalen dakplaat. De speelse compositie van de daken en expressieve taps toelopende kolommen en pilasters zijn een knipoog naar de lokale architectuur.

UNICHIR heeft juni 2023 de deuren geopend om de eerste patiënten te helpen. Fase II van het project in ondertussen in de voorbereiding.

bottom of page